دسک تاپ, ذخیره سازها, لپ تاپ

استفاده هم زمان هارد HDD و هارد SSD در لپ تاپ و دسک تاپ

هارد 2

انواع لپ تاپ‌ها از یکی از حافظه‌های ذخیره‌سازی HDD و یا SSD برای پردازش و ذخیره اطلاعات استفاده می‌کنند و بعضی از آن‌ها از هر دو پشتیبانی می‌کنند.

در واقع با ورود اس اس دی به دنیای کامپیوترها تغییرات بسیار زیادی ایجاد کرده و بهبود عملکرد دستگاه‌ها یکی از مهمترین این تغییرات محسوب می‌شود. به همین دلیل در لپ تاپ‌های مختلف امکان نصب آن و نصب هارد اچ دی دی وجود دارد. با این حال استفاده از هر یک از این حافظه‌ها کاملاً به سلیقه، نیاز و نوع کاربری فرد بستگی دارد.

البته تولیدکنندگان بسیاری از لپ تاپ‌ها با توجه به این مسئله، قابلیت استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ را فراهم کرده‌اند. بسیاری از کاربران این فرصت را غنیمت شمرده و با توجه به مزایای استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ قصد انجام آن را دارند.

اما چگونه باید این کار را کرد و اصلاً نصب هر دوی آن‌ها چه مزایایی خواهد داشت؟

این موارد سؤالاتی هستند که در این مطلب می‌خواهیم به بررسی پاسخ آن‌ها بپردازیم.

حافظه SSD

هارد SSD 3

حافظه SSD نوعی حافظه ذخیره‌سازی جدید و پیشرفته است که در اغلب موارد به دلیل قدرت بالای خود به منظور نصب و راه‌اندازی ویندوز یا سیستم عامل مورد نظر استفاده می‌شود. عبارت SSD مخفف Solid State Drive می‌باشد که به معنای درایو حالت جامد است و در نتیجه باید از آن به عنوان یک درایو یا حافظه یاد کرد و عبارت هارد SSD به اشتباه به کار برده می‌شود. اگر می‌خواهید در مورد اس اس دی اطلاعات بیشتری به دست آورید، مطالعه مقاله SSD چیست را به شما پیشنهاد می‌دهیم.

این حافظه به‌صورت متفاوت و پیشرفته‌ای در مقایسه با هارد اچ دی دی طراحی شده و همین مسئله به ایجاد تفاوت‌ها و ویژگی‌های مهمی منتهی شده است. برای مثال، در طراحی آن از هیچ قطعه مکانیکی و سخت‌افزاری مثل دیسک استفاده نشده است. در نتیجه امکان حرکت دادن در هنگام پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات وجود دارد و این کار موجب آسیب دیدن حافظه نخواهد شد. تفاوت‌های بیشتر را در مقاله تفاوت ssd و hdd مطالعه کنید.

همچنین حافظه‌های SSD دارای انواع مختلفی هستند و به طور کلی از لحاظ نوع نصب و کاربرد در دو دسته‌بندی اکسترنال و اینترنال قرار می‌گیرند. در این مطلب منظور ما از حافظه ذخیره‌سازی اس اس دی همان نمونه‌های اینترنال است که با هدف نصب در لپ تاپ یا کامپیوتر خریداری می‌شوند.

هارد HDD

هارد1

هارد HDD یکی از حافظه‌های ذخیره‌سازی به نسبت قدیمی است که به دلیل ارائه فضای زیادی برای ذخیره‌سازی اطلاعات در کنار قیمت مناسب توانسته محبوبیت بسیار زیادی به دست آورد. کلمه HDD مخفف عبارت Hard Drive Disk است چراکه در این هارد درایو نوعی دیسک چرخان وجود دارد. این دیسک با چرخش خود به اجرای پردازش‌ها کمک می‌کند و از این رو آسیب دیدن آن می‌تواند موجب پریدن اطلاعات و از دست رفتن فایل‌ها شود. در نتیجه برخلاف حافظه اس اس دی، هاردهای اچ اچ دی بسیار آسیب‌پذیر هستند.

جالب است بدانید که با وجود آسیب‌پذیری بالا، به دلیل قیمت مقرون به صرفه و میزان فضای ذخیره‌سازی زیاد به‌عنوان هاردهای محبوبی در چندین دهه شناخته شده و خرید هارد در دستور همه قرار گرفته است. در نتیجه همچنان کاربردهای زیادی برای استفاده در انواع لپ تاپ اداری، خانگی، شخصی و غیره دارند. از جهتی بسیاری از کاربران هم با استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ از مزایای این هاردهای قدیمی و پرکاربرد بهره می‌برند.

البته توجه داشته باشید که برخی از لپ تاپ‌ها، حافظه اس اس دی دارند و شاید شما از این موضوع اطلاعی نداشته باشید. با اقدامات گفته شده در مقاله تشخیص SSD از HDD در لپ تاپ، اطمینان حاصل کنید که لپ تاپ شما مجهز به اس اس دی است یا خیر.

استفاده همزمان از هارد ssd و hdd در لپ تاپ

هارد 2

 

استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ برای همه کاربران امکان‌پذیر نیست و تنها افرادی که دارای لپ تاپ با قابلیت و پشتیبانی از هر دو حافظه هستند، می‌توانند از مزایای این کار بهره‌مند شوند. اگر مطمئن نیستید که لپ تاپ شما از این قابلیت پشتیبانی می‌کند یا خیر، برای مطلع شدن از آن باید اقدامات ساده‌ای را انجام دهید. در نتیجه اگر می‌خواهید بدانید که از کجا بفهمیم لپ تاپ SSD پشتیبانی می کند، یکی از این روش‌ها را امتحان کنید:

  1. باز کردن لپ تاپ: در صورت امکان و داشتن تخصص کافی می‌توانید لپ تاپ را باز کنید و مادربرد آن را چک کنید. در صورت وجود حک عبارت اسلات 2 می‌توانید خرید اس اس دی از همین نوع را انجام دهید.
  2. رفتن به تنظیمات: اگر نمی‌دانید که لپ تاپ را چگونه باز کنید یا صرفاً به دنبال روش ساده‌تری می‌گردید، می‌توانید از طریق تنظیمات خود لپ تاپ به نوع مادربرد پی ببرید. در نوار جستجو عبارت System Information را جستجو کرده و پس از باز کردن پنجره مربوطه، به بخش System Summary بروید و تمامی اطلاعات مورد نیاز در این قسمت آورده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید نوع و اسم مادربرد را که از این قسمت پیدا کرده‌اید، در گوگل جستجو کنید و به سایت سازنده بروید تا از آن‌جا به مشخصات مادربرد و پشتیبانی آن از اس اس دی پی ببرید.

مزایای استفاده همزمان هارد ssd و hdd در لپ تاپ

ssd 3

 

دلایل مختلفی وجود دارند که باعث علاقه بسیاری از کاربران به استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ می‌شوند. به طور خلاصه می‌توان گفت انجام این کار به معنای دسترسی به ظرفیت و سرعت به‌صورت همزمان است که مزایای بسیاری را برای کاربران با کاربری سنگین نظیر گیمینگ دارد. در واقع به این شکل به عملکرد لپ تاپ خود بهبود بسیاری می‌بخشند و در نتیجه نیاز به تعویض لپ تاپ را از بین می‌برند.

به طور کلی به‌عنوان مهمترین مزایای استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ می‌توان به مواردی مثل افزایش ظرفیت، بهبود سرعت، مصرف انرژی کمتری و تهیه نسخه پشتیبان اشاره کرد که جزئیات هر یک را جداگانه شرح می‌دهیم.

افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی

از آنجایی که امروزه انواع هارد اس اس دی به‌عنوان بهترین انتخاب برای لپ تاپ با مصارف و کاربردهای سنگین شناخته می‌شوند، بسیاری از افراد به سراغ خرید آن می‌روند. با این وجود قیمت بالا باعث می‌شود که خیلی از کاربران نتوانند نمونه‌ای با ظرفیت بالا خریداری کنند. در نتیجه این کاربران می‌توانند با استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ از مزایای اس اس دی بهره‌مند شوند و در عین حال فضای ذخیره‌سازی کافی را از طریق هارد اچ دی دی به دست آورند.

بهبود چشمگیر سرعت

اگر همیشه سرعت انتقال اطلاعات توسط لپ تاپ موردی آزاردهنده برای شما بوده است، با استفاده از حافظه اس اس دی برای سرعت بالا و هارد اچ دی دی برای ظرفیت بالا، می‌توانید مشکلات عملکرد سیستم خود را از بین ببرید.

با استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ می‌توانید سرعت لپ تاپ را تا میزان چشمگیری افزایش دهید و البته این میزان سرعت به نوع و مدل اس اس دی شما بستگی دارد. اغلب مدل‌های اچ دی دی دارای سرعتی حدود ۵۰ الی ۱۵۰ مگابایت بر ثانیه هستند، در حالی که این سرعت در بعضی مدل‌های اس اس دی (بهترین برندهای SSD) به ۷۰۰۰ مگابایت بر ثانیه هم می‌رسد.

مصرف انرژی کمتر

به طور کلی حافظه‌های اس اس دی به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که با نداشتن قطعه مکانیکی، سرعت بالا در عملکرد و سایر ویژگی‌ها بتوانند بهتر عمل کنند و در عین حال انرژی کمی مصرف کنند. در نتیجه زمانی که برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد لپ تاپ خود یک اس اس دی در کنار اچ دی دی نصب کنید، پردازش‌ها و امورات کامپیوتر توسط اس اس دی انجام می‌شود که انرژی کمی را مصرف می‌کند. به این ترتیب با استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی خواهید شد.

نسخه پشتیبان از اطلاعات

همان‌طور که اشاره کردیم، کاربران گوناگون با دلایل مختلفی به سراغ استفاده همزمان از این دو حافظه می‌آیند. اغلب آن‌ها به دنبال افزایش سرعت، ظرفیت و در مجموع بهبود عملکرد هستند. در حالی که البته عده‌ای هم به دلیل ذخیره اطلاعات حساس در لپ تاپ خود قصد تهیه یک نسخه Backup یا پشتیبانی دارند. به این ترتیب اگرچه کلیه اطلاعات و پردازش‌ها توسط حافظه ذخیره‌سازی اس اس دی شما انجام می‌شوند، اما می‌توانید یک نسخه پشتیبان هم از آن‌ها بر روی حافظه اچ دی دی خود داشته باشید.

با این وجود توجه داشته باشید که برای جلوگیری از ایجاد مشکلات و معایب مربوط به استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ باید به‌صورت بهینه از آن‌ها استفاده کنید. به این صورت که سیستم عامل و موارد مشابه را بر روی اس اس دی قرار دهید و فایل‌های سنگین و با حجم زیاد را بر روی اچ دی دی ذخیره‌سازی کنید.

نکته بسیار مهم این است که اگر قصد شما برای استفاده همزمان SSD و HDD در لپ تاپ، بازی کردن و گیم است، حتما از بهترین اس اس دی‌های گیمینگ بدین منظور استفاده کنید؛ چراکه این مدل‌ها، بهترین عملکرد را برای شما به ارمغان خواهند آورد.

روش نصب همزمان هارد ssd و hdd در لپ تاپ

نصب همزمان هارد SSD و HDD در لپ تاپ کار پیچیده‌ای نیست و با این حال در اغلب موارد باید بر اساس تخصص و دانش قبلی انجام شود. پیش از هر چیزی از سازگاری لپ تاپ برای نصب هر دو اطمینان حاصل کنید و ساده‌ترین راه برای انجام این کار بررسی مشخصات و ویژگی‌ها در سایت سازنده است. سپس باید مشخصات فیزیکی لپ تاپ را بررسی کنید و به این معنا که از وجود فضای کافی برای نصب حافظه‌های مورد نظر شما در داخل آن مطمئن شوید. در نهایت بر اساس آنکه آیا مادربرد لپ تاپ شما دارای اسلات M.2 است یا خیر، بر اساس یکی از دو روش زیر عمل کنید.

  1. بدون اسلات M.2

در صورتی که مادربرد لپ تاپ دارای اسلات M.2 برای نصب مستقیم هارد یا حافظه اس اس دی نیست، به یک کانکتور نیاز خواهید داشت. در اغلب موارد استفاده از HDD Caddy پیشنهاد می‌شود. این قطعه، فضایی که برای نصب اچ دی دی در لپ تاپ شما وجود دارد را به فضایی برای نصب اس اس دی تبدیل می‌کند تا امکان به‌کارگیری هر دو وجود داشته باشد.

البته با وجود اینکه این قطعه پرکاربرد در انواع مختلفی در فروشگاه‌های قطعات کامپیوتری وجود دارد، در اغلب موارد تنها برای اس اس دی از نوع SATA کاربرد دارد. در نتیجه در هنگام خرید حتماً نسبت به انواع اس اس دی آشنایی داشته باشید.

  1. با اسلات M.2

روش نصب همزمان هارد SSD و HDD در لپ تاپ برای مدل‌هایی که دارای اسلات M.2 هستند، به نسبت راحت‌تر انجام می‌شود. البته در کنار اسلات M.2 پشتیبانی همزمان لپ تاپ از کانکتور SATA هم امری ضروری است.

در صورتی که لپ تاپ شما دارای این ویژگی‌ها است، تنها باید یک اس اس دی از نوع M.2 را با فرم فاکتور مناسب خریداری کنید. سپس آن را در قسمت مشخص در لپ تاپ خود قرار دهید و البته در صورتی که دارای تخصص و تجربه قبلی برای باز کردن لپ تاپ و نصب قطعه نیستید، باید آن را به افراد متخصص این زمینه بپردازید.

جمع بندی

در نهایت شایان ذکر است که استفاده همزمان از هارد SSD و HDD در لپ تاپ مزایای بسیاری را برای شما به همراه خواهد آورد، تنها به شرطی که نصب قطعات و اقدامات لازم نظیر پارتیشن بندی هارد را به درستی انجام دهید. در نتیجه اگر تجربه و دانش لازم را در این زمینه ندارید، پیش از خرید اس اس دی سؤالات خود را با متخصصین مجموعه یونیک کالا در میان بگذارید تا در انتها بتوانید اس اس دی مناسب را خریداری کنید.

منبع:دانشکده ام آی تی

 

دیدگاهتان را بنویسید