پردازنده ها

رم مجازی چیست؟

ram

تعداد هسته‌های پردازنده و میزان ظرفیت رم از جمله ویژگی‌هایی محسوب می‌شوند که افراد در زمان انتخاب گوشی هوشمند به آن‌ها توجه می‌کنند. همین موضوع برندهای سازنده تلفن‌های همراه هوشمند را به یافتن ایده‌های خلاقانه برای ارتقای بخش سخت‌افزاری این دستگاه‌ها ترغیب کرده است. استفاده از رم مجازی یکی از کاربردی‌ترین این قابلیت‌ها است که به‌تازگی شرکت‌ها برای افزایش کارآیی و سرعت دستگاه‌های خود از آن استفاده می‌کنند.

بالا بودن ظرفیت حافظه نقش مهمی در افزایش سرعت گوشی‌های هوشمند ایفا می‌کند. این مساله برای افراد زیادی از جمله گیمرها اهمیت بسیاری دارد. بهره گرفتن از قابلیت حافظه مجازی به شما امکان می‌دهد تا ظرفیت حافظه گوشی خود را افزایش دهید و از این طربق به بهبود عملکرد آن کمک کنید. اگر می‌خواهید با حافظه مجازی، کاربردها، مزایا و نحوه فعال‌سازی آن در گوشی‌های برندهای مختلف آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

رم مجازی چیست و چه کاربردی دارد؟

در فرایند تولید گوشی‌های هوشمند از دو نوع حافظه یعنی حافظه داخلی و RAM استفاده می‌شود. معمولا میزان ظرفیت حافظه داخلی گوشی بسیار زیاد است. با وجود این حافظه رم ظرفیت محدودی دارد و از سرعت بسیار بالایی برخوردار است. حافظه داخلی همان بخش ذخیره‌سازی است که اطلاعات را به‌طور دائم ذخیره می‌کند. اما رم قسمتی از حافظه ذخیره‌سازی پرسرعت است و به‌صورت موقت وظیفه حفظ داده‌ها را به‌عهده دارد.

ممکن است سرعت رم در زمان انجام فعالیت‌های پردازشی سنگین کند شود. در چنین مواقعی است که حافظه مجازی به‌کمک شما می‌آید. این قابلیت از طریق افزایش حافظه گوشی باعث ارتقای سرعت و بهبود عملکرد دستگاه می‌شود. رم مجازی به‌صورت فیزیکی درون تلفن‌های همراه هوشمند قرار نگرفته است. بااین‌حال استفاده از آن شما را قادر می‌سازد تا بخشی از حافظه داخلی و فضای ذخیره‌سازی را به این ویژگی اختصاص دهید.

در گذشته حافظه مجازی با هدف افزایش ظرفیت حافظه کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار می‌گرفت. در سال‌های اخیر بسیاری از برندهای تولیدکننده گوشی‌های هوشمند استفاده از این قابلیت را در طراحی و تولید محصولات خود گنجانده‌اند. حتی بعضی از شرکت‌ها مانند اپل و سامسونگ از این نیز فراتر رفته‌اند و از این تکنیک به‌منظور افزایش حافظه ساعت‌های هوشمند نیز بهره گرفته‌اند.

ram1

مزایای استفاده از حافظه مجازی

این نوع حافظه به‌عنوان زیرساختی برای تمامی سیستم‌عامل‌های مولتی تسکینگ از جمله اندروید شناخته می‌شود. کرنل یا هسته لینوکس که هسته مرکزی سیستم‌عامل اندروید است، وظیفه برقراری ارتباط بین سخت‌افزار و کامپیوتر را برعهده دارد. مدیریت منابعی مانند گرافیک، پردازنده، شبکه، حافظه داخلی و رم از دیگر وظایف هسته مرکزی اندروید به‌شمار می‌رود. به‌همین دلیل بهره گرفتن از رم مجازی برای کسانی که قصد دارند، سرعت تلفن همراه هوشمند خود را افزایش دهند ضروری است.

در حقیقت قابلیت اجرای مستقل این حافظه امکان دسترسی به حافظه شخصی را برای اپلیکیشن‌ها فراهم می‌کند. جلوگیری از اشغال شدن آدرس سایر اپلیکیشن‌ها مانع از کند شدن سرعت اجرای آن‌ها خواهد شد.

این قابلیت امکان انجام وظایف حافظه اصلی را ندارد. با وجود این به‌منظور بهبود مولتی‌تسکینگ به شما کمک می‌کند. وظیفه این حافظه کمک به حافظه داخلی برای باز نگه داشتن برنامه‌هایی است که در پس‌زمینه قرار گرفته‌اند و اولویت کمتری دارند. به این صورت از اتلاف فضای اصلی جلوگیری می‌شود و این فضا به‌طور کامل در اختیار فعالیت‌هایی با اهمیت بیشتر و برنامه‌های در حال ‌اجرا قرار می‌گیرد.

به‌طورکلی می‌توانیم اجرای همزمان چند برنامه، مدیریت منابع حافظه، افزایش سرعت و بهبود عملکرد تلفن‌های همراه هوشمند را به‌عنوان اصلی‌ترین مزایای بهره گرفتن از رم مجازی معرفی کنیم.

چند نکته مهم درباره حافظه مجازی

به تصور بعضی از افراد این قابلیت تنها در گوشی‌های اندرویدی وجود دارد. باید بدانید که این تصور کاملا اشتباه است و اپل نیز با هدف ارتقای سرعت و بهبود نحوه عملکرد بسیاری از محصولات هوشمند خود از تکنیک رم مجازی بهره می‌گیرد. با وجود این نحوه کارایی این تکنیک در گوشی‌های هوشمند اندروید و محصولات ساخته‌شده توسط اپل یکسان نیست. کاربران تلفن‌های همراه با سیستم‌عامل اندروید می‌توانند قابلیت‌های این حافظه را تنظیم و دستکاری کنند. اما در محصولات اپل این امکان به‌صورت گسترده برای کاربران وجود نخواهد داشت.

نکته دیگر تفاوت کاربرد این حافظه در گوشی‌های برند سامسونگ و شیائومی است. در طراحی محصولات هوشمند شیائومی امکان خاموش یا روشن کردن رم مجازی برای کاربران فراهم شده است. در حالیکه در محصولات سامسونگ این قابلیت به‌طور پیش‌فرض فعال است.

امکان استفاده از این تکنیک افزایش سرعت تلفن‌های همراه هوشمند در تمام دستگاه‌هایی که حافظه داخلی آن‌ها بیشتر از ۱۲۸ گیگابایت است، وجود دارد. کاربران تمامی این محصولات می‌توانند علاوه‌بر حافظه رم از این نوع حافظه نیز تا ظرفیت حداکثر 8 گیگابایت بهره بگیرند. اگر حافظه اصلی گوشی شما کمتر از ۱۲۸ گیگابایت است، امکان بهره گرفتن از یک تا دو گیگابایت رم مجازی برای شما وجود دارد.

این سوال برای بسیاری از افراد مطرح می‌شود که آیا استفاده از این حافظه به حافظه اصلی آسیب می‌رساند؟ در پاسخ باید گفت که هنوز تحقیقات گسترده‌ای روی این موضوع انجام نشده است. با وجود این بعضی از مهندسان و کارشناسان عقیده دارند که استفاده از حافظه مجازی فشار بیشتری را به حافظه داخلی دستگاه‌های هوشمند وارد می‌کند. این موضوع در طول زمان باعث کاهش طول عمر مفید حافظه اصلی می‌شود.

چطور رم مجازی را در یک گوشی اندرویدی فعال کنید

بسیاری از برندها قابلیت رم مجازی را از طریق یک به‌روزرسانی برای محصولات خود فعال کرده‌اند. در این بخش به‌صورت گام به گام می‌گوییم که چطور این ویژگی را روی گوشی برندهای مختلف فعال کنید.

1. گوشی‌های شیائومی، ردمی و پوکو

شیائومی قابلیت افزایش رم مجازی را برای گوشی‌های خود که از رابط کاربری MIUI 12.5 به بالا استفاده می‌کنند، فعال کرده است. برای استفاده از این قابلیت روی گوشی خود باید به‌ترتیب زیر عمل کنید:

  • روی گوشی شیائومی، ردمی و پوکوی خود وارد بخش تنظیمات شوید.
  • به‌سمت پایین و گزینه Additional Settings اسکرول کرده و آن را انتخاب کنید.
  • پس از آن گزینه Memory Extension را مشاهده خواهید کرد.
  • فقط کافی است این گزینه را فعال کنید تا دستگاه شما از رم بیشتر بهره ببرد.

2. گوشی‌های ریلمی

ریلمی نیز برای آنکه از رقبای خود عقب نماند، قابلیت رم مجازی به اسم Dynamic RAM Expansion (DRE) را طراحی کرده که ابتدا برای بسیاری از گوشی‌های این برند که از اندروید 11 و رابط کاربری Realme UI 2.0 استفاده می‌کند، فعال شد. برای استفاده از رم مجازی در گوشی ریلمی خود باید به‌شکل زیر عمل کنید:

  • در گوش ریلمی وارد بخش تنظیمات گوشی خود شوید.
  • به‌سمت پایین اسکرول کنید تا به قسمت About Phone برسید. آن را انتخاب کنید.
  • سپس قسمت Ram info را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید.
  • در صفحه بعدی تاگل ON را روشن کنید.

پس از آن می‌توانید رم دستگاه خود را با گزینه دلخواه تا 3 گیگابایت افزایش دهید. دقت کنید برای آنکه دستگاه شما از رم بیشتر برخوردار باشد، باید آن را ری‌استارت کنید.

3. گوشی‌های وان پلاس

یکی دیگر از برندهای چینی که قابلیت رم مجازی را برای دستگاه‌های خود فراهم کرده، وان پلاس است. این شرکت قابلیتی به اسم RAM expansion دارد که شبیه به قابلیت گوشی‌های ریلمی و اوپو است. برای فعال‌سازی آن باید به‌صورت زیر اقدام کنید:

  • در گوشی وان پلاس خود وارد بخش تنظیمات شوید.
  • به‌سمت پایین اسکرول کنید تا به قسمت About Phone برسید. آن را انتخاب کنید.
  • بخش RAM را در این صفحه انتخاب کنید.
  • قابلیت موردنظر را فعال کنید.

شما با استفاده از گزینه موجود می‌توانید مقدار رم را تا 2 گیگابایت، 3 گیگابایت و 5 گیگابایت افزایش دهید. برای آنکه تغییرات موردنظر اعمال شود، گوشی خود را ری‌استارت کنید و از رم بیشتر آن لذت ببرید!

4. گوشی‌های سامسونگ

سامسونگ برای آنکه قادر به رقابت با شرکت‌های چینی باشد، از نسخه خود از رم مجازی در رابط کاربری OneUI 4، به اسم رم پلاس رونمایی کرد. این قابلیت ابتدا در اختیار گوشی گلکسی A52 اس قرار گرفت و پس از آن تقریبا برای تمام گوشی‌های سامسونگ فعال شده است. برای فعال‌سازی آن روی گوشی گلکسی خود به‌شکل زیر عمل کنید:

  • وارد بخش تنظیمات گوشی سامسونگ خود شوید.
  • به‌سمت پایین اسکرول کنید تا به قسمت Battery and device برسید و آن را انتخاب کنید.
  • حالا گزینه Memory را در صفحه بعدی انتخاب کنید.
  • در این صفحه آخرین گزینه RAM Plus خواهد بود، آن را انتخاب کنید.

پس از آن می‌توانید مقدار زیادی از حافظه گوشی خود را به رم مجازی با گزینه‌هایی از 2 گیگابایت، 4 گیگابایت، 6 گیگابایت و 8 گیگابایت، تبدیل کنید. زمانی که یک گزینه را انتخاب کردید، از شما خواسته می‌شود دستگاه خود را ری‌استارت کنید تا تغییر موردنظر اعمال شود.

ram2

5. گوش‌های اوپو

کاربران گوشی‌های اوپو که از رابطه کاربری ColorOS 11 و بیشتر از آن استفاده می‌کنند، گزینه‌ای برای تبدیل بخشی از حافظه داخلی دستگاه خود به رم بیشتر دارند تا عملکرد و کارآیی آن را افزایش دهند. نحوه انجام آن به‌شکل زیر است:

  • در گوشی اوپو وارد بخش تنظیمات آن شوید.
  • از پایین صفحه تنظیمات به بخش About phone بروید و آن را انتخاب کنید.
  • حالا روی گزینه RAM کلیک کنید.
  • در صفحه بعدی، قابلیت RAM extension را فعال کنید.

شما می‌توانید تصمیم بگیرید چقدر از حافظه داخلی دستگاه خود را به رم مجازی اختصاص خواهید داد، گزینه‌های موجود 2 گیگابایت، 3 گیگابایت و 5 گیگابایت هستند. پس از آن باید دستگاه خود را ری‌استارت کنید تا قابلیت موردنظر فعال شود.

6. گوشی‌های Vivo و iQOO

کاربران گوشی‌های Vivo و iQOO که از رابط کاربری FuntouchOS استفاده می‌کنند، گزینه‌ای در اختیار دارند که به آن‌ها اجازه می‌دهد رم دستگاه خود را برای عملکرد بیشتر، افزایش دهند. آن‌ها باید مراحل زیر را طی کنند:

  • وارد بخش تنظیمات گوشی خود شوید.
  • به‌سمت پایین اسکرول کنید تا به گزینه RAM and storage space برسید. آن را انتخاب کنید.
  • حالا روی گزینه اول که RAM نام دارد، کلیک کنید.
  • در این بخش گزینه‌ای را برای افزایش رم دستگاه خود طبق دلخواه‌تان، پیدا خواهید کرد. آن را فعال کنید.

پس از آن، متوجه تجربه کاربری روان‌تر و بهتر استفاده از گوشی همراه خود خواهید شد.

سخن نهایی

رم مجازی قابلیتی است که به کاربران بسیاری از دستگاه‌های هوشمند مانند تلفن‌های همراه امکان می‌دهد تا با فعال کردن این گزینه سرعت گوشی خود را افزایش دهند. این قابلیت تا حد زیادی به بهبود پروسه انجام همزمان چند برنامه در این محصولات کمک می‌کند. با فعال‌سازی این گزینه در محصولات اندرویدی به بهبود عملکرد دستگاه هوشمند خود کمک خواهید کرد.

در این مقاله به معرفی حافظه مجازی و کاربردهای آن، مزایای استفاده و بررسی نحوه فعال‌سازی این قابلیت در محصولات برندهای مخلتف پرداختیم. اگر سرعت و عملکرد گوشی شما به‌خاطر پردازش فعالیت‌های سنگین کند می‌شود، با بهره گرفتن از این حافظه و نکات ذکرشده می‌توانید این مشکل را برطرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید