هارد اس اس دی (SSD) چیست؟
هارد یا درایو اس اس دی (SSD) را میتوان به عنوان نسل جدید حافظههای ذخیرهسازی معرفی کرد که امروزه نسبت به سایر انواع هارد استفاده و کاربرد بسیار بیشتری دارد. اس اس دی یا SSD مخفف Solid State Drive است که میتوان آن را به عنوان نوعی فلش USB اما با اندازه بزرگتر و ساختار حرفهایتر در نظر گرفت. با ورود این نوع حافظه به بازار با به همراه داشتن مزایایی نظیر سرعت بسیار بالا افراد زیادی به آن جذب شدند و هارد اچ دی دی خود را با آن جایگزین کردند. این هاردها یا درایوهای جدید برخلاف مدلهای قدیمی دارای قطعه متحرک نیستند که خود این مسئله هم موجب ایجاد مزایای بیشتر نسبت به مدلهای اچ دی دی شده است. از این رو اکثر لپتاپهای جدید و بهروز از درایو اس اس دی هم پشتیبانی میکنند تا کاربران به دلخواه خود بتوانند مدل مورد نیاز را انتخاب کنند. البته اس اس دی دارای مدلهای مختلف، مزایا و تفاوتهای بسیار مهمی با هارد اچ دی دی میباشد که پیش از تصمیمگیری به خرید SSD باید با این موارد آشنایی پیدا کرد. در نتیجه ادامه مطلب به بررسی این عوامل اختصاص دارد.؟
انواع اس اس دی (SSD)
اس اس دی ها دارای انواع و مدلهای گوناگونی هستند تا هر کاربر بر اساس نوع لپتاپ یا پیسی خود مدل مورد نیاز را انتخاب کند. به عبارتی از هر نوع اس اس دی نمیتوان برای هر لپتاپ و سیستم استفاده کرد و حتماً باید هنگام خرید مدلی را انتخاب کرد که با سیستم مورد نظر سازگاری داشته باشد.
به طور معمول اس اس دی های اینترنال بر مادربرد لپتاپ نصب میشوند و از این رو باید با توجه به مشخصات دستگاه نوعی SSD را انتخاب کرد که پشتیبانی میکند. البته این مسئله در هنگامی است که کاربر به خرید و انتخاب اس اس دی داخلی نیاز داشته باشد. در غیر این صورت باید نکات متفاوتی را در نظر گیرد. در نتیجه با مطالعه و آشنایی با انواع اس اس دی از لحاظ نوع نصب و از لحاظ درگاه اتصال میتواند به نکات مهم در خصوص انتخاب نوع SSD پی ببرد.
انواع اس اس دی از لحاظ نصب
هاردهای اس اس دی از لحاظ نوع نصب یا کاربرد به دو دسته کلی تقسیم میشوند: هارد اینترنال و هارد اکسترنال. مدلهای اینترنال همان مدلهای داخلی هستند و مدلهای اکسترنال هم مدلهای خارجی میباشند. از آنجایی که هر یک از این انواع دارای مصارف کاملاً متفاوتی هستند، نمیتوان هیچ یک را نسبت به دیگری بهتر دانست. در واقع برندهای معتبر و گوناگون از جمله برند سامسونگ که به تولید بهترین SSD پرداختهاند، مدلهای فراوانی از اکسترنال و اینترنال را در تولیدات خود قرار دادهاند.
به این ترتیب هر کاربر بر اساس نوع لپتاپ و صد البته نیاز خود به یکی از این موارد نیاز خواهد داشت. پس کاربران باید با کاربردهای آنها آشنا شود.
-
اینترنال
مدلهای SSD اینترنال برای افرادی که نیازمند افزایش میزان حافظه و سرعت به صورت همزمان در سیستم خود هستند، انتخابی عالی خواهند بود. اغلب گیمرها، گرافیستها و سایر افرادی که به سرعت پردازش بالا و در عین حال حجم بالای حافظه ذخیرهسازی نیاز دارند، از این نوع اس اس دی استفاده میکنند. البته لپتاپ این کاربران باید از درایو مذکور پشتیبانی کند تا امکان نصب آن وجود داشته باشد چراکه این نمونهها معمولاً در داخل دستگاه نصب میشوند. -
اکسترنال
مدلهای SSD اکسترنال برای افرادی که به حافظه ذخیرهسازی بیشتر یا حتی به یک فضای اضافی برای بکآپ گیری احتیاج دارند، کاربرد فراوانی دارد. به طور معمول این نوع درایوها در درون یک کیس خاص قرار میگیرند که به آن یک کابل مخصوص برای اتصال وصل شده است. این کابل که در اغلب موارد از نوع USB میباشد، به لپتاپ وصل شده و مانند یک فلش USB به ذخیره اطلاعات کمک میکند. در نتیجه کاربر هم میتواند آن را با خود حمل کند.
انواع اس اس دی از لحاظ اتصال
درایوهای اس اس دی تنها از لحاظ اینترنال و اکسترنال بودن تفاوت پیدا نمیکنند. بلکه از لحاظ نوع یا درگاه اتصال، سرور، شکل ظاهری و غیره هم مدلهای گوناگونی از آنها تولید شده است که به تعدادی از مهمترین این موارد اشاره میکنیم.
- SATA: اس اس دی SATA یا Serial ATA در انواع مدلهای SATA I,II,III رواج دارد. مدلهایی که دارای این نوع اتصال و سرور بودهاند، از سال 2003 رواج داشته و به عبارتی از قدیمیترین اس اس دی ها به شمار میروند که امروزه هم طرفداران بسیاری دارند. به طور معمول این نمونهها دارای سرعتی حدود 6 گیگابایت بر ثانیه هستند. همچنین با اکثر لپتاپها از لحاظ سختافزار سازگاری داشته و اغلب نسبت به سایر مدلها ارزان قیمتتر هستند.
- M.2: اس اس دی ها از لحاظ شکل و یا فرم فاکتور (Form Factor) دارای انواع مختلفی هستند که M.2 یکی از رایجترین آنها به شمار میرود. این فرم فاکتور برای هر دو نوع SSD SATA و SSD PCIe که در ادامه آن را معرفی میکنیم، وجود دارد.
- PCIe: اس اس دی های PCIe به ویژه مدلهایی که از NVMe استفاده میکنند، از بهترین مدلهای بازار به شمار میروند. سرعت بعضی از نمونههای خاص آن حتی به حدود 16 گیگابایت بر ثانیه هم میرسد که موجب سرعت بسیار بالایی در انتقال دادههای سنگین میشود. البته برای کاربردهایی نظیر گیمینگ تفاوت چندانی در سرعت SATA SSD و PCIe SSD نخواهد بود و هر دوی آنها سرعت و عملکرد چشمگیری را ارائه میکنند.
- USB: اغلب اس اس دی های اکسترنال دارای یکی از درگاههای اتصال USB-C 3.1 یا USB 3.2 هستند و از این طریق در کسری از ثانیه میتوان آنها را متصل و استفاده نمود.
- SAS: هاردهای SAS نسل جدیدی هستند که نسبت به هاردهای SATA سرعت بیشتری ارائه میکنند و بهطبع این موضوع به قیمت بالاتر آنها منجر شده است. اگرچه در طراحی این نوع هارد تمرکز اصلی بر روی ایجاد سرعت بسیار بالا بوده اما مدلهای گوناگونی با ظرفیت ذخیرهسازی زیاد هم از آن وجود دارد.
مزایای هارد اس اس دی (SSD)
حافظههای اس اس دی دارای مزایای مختلفی هستند. این هاردها در مقایسه با هاردهای اچ دی دی امکانات و منافع بیشتری در اختیار کاربران قرار میدهند. در نتیجه با توجه به تنوع بالا همه افراد میتوانند از این درایوها بهرهمند شوند. تعدادی از مهمترین مزایای SSD که موجب محبوبیت بین کاربران شده است، شامل سرعت بالا، مصرف انرژی پایین، آسیبپذیری کم، عدم ایجاد سروصدا، عدم ایجاد حرارت زیاد و ظرفیت بالا هستند.
- سرعت بالا: اولین و مهمترین مزیتی که موجب جذب کاربران به هاردهای اس اس دی به خصوص در مقایسه با هاردهای اچ دی دی شده است، سرعت بسیار بالای آنها میباشد. این مدلها در انواع گوناگونی عرضه شده که هر یک سرعت خاصی دارند. حتی پایینترین سرعت آنها میتواند عملکرد لپتاپ یا کامپیوتر را بهبود چشمگیری ببخشد.
- مصرف انرژی پایین: در طراحی اکثر مدلهای اس اس دی ها از قطعات مکانیکی یا دیسک چرخان استفاده نشده است. این مسئله به مصرف انرژی پایین آنها منتهی میشود که خود مزایای دیگری را به همراه دارد.
- آسیبپذیری کم: هاردهای اس اس دی به دلیل عدم داشتن قطعه مکانیکی یا قطعه متحرک دارای آسیبپذیری کم و بهطبع ماندگاری بالا هستند. همچنین بسیاری از آنها از مزایایی نظیر مقاومت در برابر شوک و لرزش برخوردار میباشند و اغلب نمونههای SSD اکسترنال هم با طراحی مقاوم و بهرهگیری از کیسهای مخصوص آسیبپذیری به نسبت کمی دارند.
- عدم ایجاد سروصدا: همانطور که اشاره کردیم، در این هاردها قطعه مکانیکی وجود ندارد و این ساختار موجب ایجاد مزایای گوناگونی از جمله عدم ایجاد سروصدا شده است. برخلاف مدلهای اچ دی دی که با داشتن دیسک چرخان صدای زیادی ایجاد میکردند و موجب دردسر کاربران در هنگام کار با سیستم میشدند، مدلهای اس اس دی از این مشکلات در امان هستند.
- عدم ایجاد حرارت زیاد: مشکلاتی نظیر کمبود فضای کافی و پردازشهای سنگین موجب فشار آمدن به هاردهای معمولی و بهطبع داغ شدن آنها میشود. اما با استفاده از هاردهای SSD به دلیل قدرت زیاد در پردازش و حافظه یا ظرفیت بالا مشکلاتی نظیر ایجاد حرارت که به آسیب دیدن قطعات هم منجر میشود، به حداقل رسیدهاند.
- ظرفیت بالا: این حافظههای ذخیرهسازی با ظرفیتهای گوناگونی عرضه میشوند و بسیاری از مدلهای ظرفیت بالای آن هم از قیمت مناسبی برخوردار هستند. در نتیجه افرادی نظیر تدوینگران یا گرافیستها که فایلهای سنگینی را ذخیره میکنند، دیگر نیازی به نگرانی نخواهند داشت.
معایب هارد اس اس دی (SSD)
مجموعاً درایوهای حالت جامد یا اس اس دی ها دارای مزایای بسیار مهم و پرکاربردی هستند که موجب منفعت کاربران میشوند و به این ترتیب نمیتوان معایب خاصی را برای آنها در نظر گرفت. البته در خصوص تنها بعضی از مدلهای آن مواردی وجود دارد که کاربران باید پیش از اقدام به خرید نسبت به آنها مطلع باشند.
- بعضی از حافظههای اس اس دی دارای محدودیت در نوشتن هستند.
- این محدودیت گاهی موجب کاهش طول عمر آنها میشود. البته اکثر مدلها دارای طول عمر بالا و حدود 2 میلیون ساعت هستند.
- بعضی از مدلهای درایوهای اس اس دی به ویژه مدلهای ظرفیت بالا دارای قیمت بالایی هستند. البته این مسئله به برند و مدل محصول هم بستگی دارد.
- در صورت حذف یا آسیب دیدن دادهها بازیابی آنها در این نوع درایو دشوار است.
شایان ذکر است که با وجود کلیه این موارد درصورت خرید SSD از مراکز معتبر و به همراه گارانتی میتوان از تعدادی از مشکلات به ویژه قیمتهای بالا دوری کرد.
تفاوت SSD با HDD
تفاوت هارد HDD و SSD از عوامل مهمی است که اغلب نشان دهنده برتری و بهتر بودن اس اس دی ها برای کاربریهای مختلف به ویژه کاربردهای سنگین و تخصصی میباشد. همچنین افراد میتوانند با در نظر گرفتن تفاوتها انتخاب مناسبی را برای لپتاپ یا سیستم خود رقم بزنند. مهمترین تفاوتها شامل این موارد است:
- درایوهای اس اس دی نسبت به هاردهای اچ دی دی دارای سرعت چندین برابری هستند.
- در اچ دی دی ها نوعی قطعه مکانیکی یا دیسک چرخان خاص وجود دارد که در اس اس دی ها وجود نداشته و بهطبع موجب ایجاد تفاوتهای دیگری میشود.
- به طور معمول اچ دی دی ارزان قیمتتر است.
- هاردهای HDD صدا و حرارت بیشتری تولید میکنند.
- درایوهای SSD مصرف انرژی کمتری دارند.
- اغلب اس اس دی ها دارای طول عمر بالایی نظیر 1.5 میلیون ساعت هستند. در حالی که اچ دی دی ها تنها حدود 600 هزار ساعت عمر دارند.
- در بسیاری از نمونهها امنیت اطلاعات در SSD بیشتر است. منبع:دانشکده ام آی تی